Los Viñedos de Lauro.
The Vineyards of Lauro.
Author(s)
Cisneros Fraile, FranciscoDate
2019-11Discipline
HumanidadesAbstract
Los vinos de Lauro fueron famosos por su calidad en la antigüedad romana.
Roma creó un modelo de producción y comercialización que fue exportado
a todo el Imperio. Dentro de Hispania, la producción de vino en la provincia
tarraconense tuvo un gran auge a partir de Augusto y durante todo el siglo
i d. C. Fue en esa fase cuando mayoritariamente el vino hispánico llegó
a Roma en ánforas Dressel 2/4 fabricadas en Hispania y halladas en yacimientos
de la urbe romana; sobre algunas de ellas, aparece la marca lavr.
Tradicionalmente se había localizado la zona de producción entre Sagunto y
Valencia; sin embargo, desde mediados del siglo xx, los hallazgos numismáticos
con la leyenda lavro en Cànoves (Vallés Oriental) permitieron revisar
los planteamientos anteriores y situar en esa zona el punto de producción. The wines of Lauro were famous for their high quality in Roman antiquity.
Rome created a model of production and commercialization of wine exported
to all parts of the Empire. In Hispania, the production of wine in the
provincia Tarraconensis developed significantly from the reign of Augustus
and all during the first century a.D. During that period those wines mainly
arrived in Rome in Dressel 2/4 amphoras made in Hispania and found in
Roman deposits. The letters lavr appear on some of them it. Traditionally,
the production site had been thought to be between Sagunto and Valencia.
However, from the middle of the 20th century, numismatic deposits with the word lavro found in Cànoves (Vallés Oriental) have permitted us to identify
that location as the place of production.