Molecular Categorization of Yams by Principal Component and Cluster Analyses
Author(s)
Torrens Zaragozá, FranciscoDate
2013-03Discipline
Ciencias ExperimentalesAbstract
Wild yam species tubers of Ivory Coast are categorized by principal component analyses (PCAs) of nutrients and
antinutritional factors and yams cluster analyses (CAs), which agree. Species group into three classes. Compositional
PCA and yams CA allow classifying them and agree. The first PCA axis explains 90% of variance. Meta-analysis
allows increasing samples numbers and data variety. Different yam behaviour depends on energy. Most antinutritional
factors are grouped into the same class. Especies de tubérculos de batatas silvestres de Costa de Marfil se clasifican por análisis de componentes principales
(ACPs) de nutrientes y factores antinutricionales y análisis de agregados (AAs) de batatas, los cuales están de acuerdo.
Las especies se agrupan en tres clases. El ACP composicional y AA de batatas permiten clasificarlos y están de
acuerdo. El primer eje de ACP explica el 90% de la varianza. El metaanálisis permite aumentar el número de
muestras y variedad de datos. El comportamiento de diferentes batatas depende de la energía. La mayoría de los
factores antinutricionales se agrupan en la misma clase.