Show simple item record

dc.contributor.authorTorrens Zaragozá, Francisco
dc.date.accessioned2019-10-23T07:46:43Z
dc.date.available2019-10-23T07:46:43Z
dc.date.issued2016-03
dc.identifier.issn1888-8550
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12466/237
dc.description.abstractProximate composition of six food spices commonly used in South-East Nigeria are classified by principal component analysis (PCAs) of constituents and spices cluster analysis (CAs). Samples are grouped into two classes. Compositional PCA and spice CA permit classificating them and group the similar ones. The first PCA axis explains 61% of the variance; first two, 93%; first three, 99; etc. Different behaviour of species depends on ash, fibre, fat, moisture, etc. Macronutrients (protein, carbohydrate, fat) contents are adequate. Carbohydrate amounts are high. Fat quantities are moderate. Fat is closer to protein than to carbohydrate.en
dc.description.abstractSe clasifica la composición de los constituyentes principales de seis especias alimenticias comúnmente usadas en el sudeste de Nigeria por análisis de componentes principales (ACPs) de los constituyentes y análisis de agregados (AAs) de especias. Las muestras se agrupan en dos clases. El ACP de composición y AA de especias permiten clasificarlas y agruparlas según se asemejen. El primer eje ACP explica el 61% de la varianza, los dos primeros, el 93%, los tres primeros, el 99%, etc. El diferente comportamiento de las especias depende de la ceniza, fibra, grasa, humedad, etc. Los contenidos de macronutrientes (proteína, carbohidrato, grasa) son adecuados. Las cantidades de carbohidrato son altas. Las cantidades de grasa son moderadas. La grasa está más cerca de la proteína que del carbohidrato.es
dc.language.isoenges
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleClassification of Food Spices by Proximate Content: Principal Component, Cluster, Meta-Analysesen
dc.typearticlees
dc.description.disciplineCiencias Experimentaleses
dc.issue.number8es
dc.journal.titleNereises
dc.page.initial23es
dc.page.final33es
dc.rights.accessRightsopenAccesses
dc.subject.keywordNutritionen
dc.subject.keywordMeta-analysisen
dc.subject.keywordFood spicesen
dc.subject.keywordNutriciónes
dc.subject.keywordMetaanálisises
dc.subject.keywordEspecias alimenticiases
dc.subject.unesco3309 Tecnología de Los Alimentoses
dc.subject.unesco3206.08 Nutrienteses


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional