Inhibición de motilidad y Quorum sensing bacteriano por desechos de vinificación
Inhibition of motility and Quorum sensing bacteria due to winemaking waste
Date
2020-03-24Discipline
Ciencias ExperimentalesAbstract
En la industria de alimentos, el biofilm es la principal causa de contaminación. Debido a normativas alimentarias, solo pocos compuestos pueden ser usados como conservantes o estar en
contacto con alimentos durante su elaboración y a la vez deben ser económicos. Una alternativa
es el uso de subproductos o residuos de agroindustrias. Una de las principales industrias alimenticias de Iberoamérica es la vitivinicultura. La presente investigación utiliza orujo y escobajo de
vino varietal Torrontés para inhibir la virulencia bacteriana controlada por
Quorum sensing
(QS)
y principalmente su motilidad
(
swarming
y
swimming
), lo que permitiría el desplazamiento y la
formación de biofilm en alimentos. Realizamos extracciones con solventes de polaridad creciente (hexano, cloroformo, acetato de etilo y metanol). Enfrentamos 250 y 500 μg/ml de extractos
(E) a las cepas de
Pseudomonas aeruginosa
ATCC 27853 y LVP65. Los E metanólicos de orujo
y escobajo inhibieron más del 50 la motilidad
swarming
de ambas cepas. Los E acetato de etilo
inhibieron
swimming
(25-30 %). La actividad anti-QS de los E se ensayó con las cepas
Chromobacterium violaceum
ATCC 12472 y CV026 y se determinó una inhibición de los E metanólicos
y de acetato sobre el sistema de QS. Las bioactividades encontradas convierten a estos desechos
en una novedosa alternativa para la preservación de alimentos. In the food industry, biofilm is the main cause of contamination. Due to food regulations, only
a few compounds can be used as preservatives or be in contact with food during their preparation and, at the same time, they must be economical. An alternative is the use of by-products
or agro-industry waste. One of the main food industries in Latin America is viticulture. The
present research uses marc and stems of Torrontés varietal wine to inhibit the bacterial virulence
controlled by
Quorum sensing
(QS) and its motility (
swarming
and
swimming
), which would allow the displacement and formation of biofilm in foods. We perform extractions with solvents
of increasing polarity (hexane, chloroform, ethyl acetate, and methanol). We compare 250 and
500 μg / ml of extracts to the strains of
Pseudomonas aeruginosa
ATCC 27853 and LVP65.
Methanolic extracts to marc and stems inhibited more than 50 swarming motility of both strains.
In addition, both ethyl acetate extracts inhibited the swimming (25-30 %). The anti-QS activity
of the Extracts was tested with strains
Chromobacterium violaceum
ATCC 12472 and CV026
and an inhibition of the methanolic and acetate extracts on the QS system was determined. The
bioactivities found make a novel alternative for food preservation out of this waste.